در دنیای امروز، حجم دادهها و سرعت تولید آنها با ظهور اینترنت و تکنولوژیهای نوظهور رو به افزایش است. بنابراین، ذخیرهسازی و استفاده بهینه از این دادهها یکی از چالشهای اصلی سازمانها در دهههای گذشته بوده است. در سال ۲۰۰۶ کلایو هامبی(Clive Humby)، ریاضیدان بریتانیایی، عبارت "دادهها نفت جدید هستند " را درمورد در دسترس بودن هر دو منبع بیان کرد؛ نه نفت و نه دادهها در حالت خام ارزشمند نیستند، بلکه ارزش، زمانی به دست میآید که دادهها بهطور کامل و دقیق جمعآوری، تحلیل و اطلاعات مفید و مورد نیاز از آنها استخراج شود. از این اطلاعات میتوان برای پیشبینی رویدادها، بهبود عملکرد، شناخت الگوها و روندها و همچنین ارتقای فرآیندها و سیستمها به منظور دستیابی به تصمیمات بهتر و هوشمندانهتر در سازمانها و دستگاههای مختلف بهره برد. استخراج اطلاعات مفید از دادههای خام برای شناسایی الگوها میتواند به سازمانها و دستگاههای تصمیمگیرنده کمک کند که هزینهها را مهارکرده، بازده را افزایش داده، فرصتهای بازار جدید را شناسایی نمایند و مزیت رقابتی سازمانها را افزایش دهند. سوالی که امروزه بیش از پیش مطرح میشود این است که چگونه میتوان اطلاعات مورد نیاز را از حجم زیاد دادههای موجود استخراج کرد. یکی از دانشهای جدید که برای پاسخگویی به اینگونه مسائل به وجود آمده است دانش علم داده است.
علم دادهها (Data Science)، همانطور که از اسم آن مشخص است، علمی است که محوریت اصلی آن، پردازش و مطالعه دادهها برای استخراج اطلاعات و بینشهای ارزشمند برای استفاده در دستگاههای مختلف است. علم داده، یک حوزه بین رشتهای است که از ترکیب آمار، علوم کامپیوتر، هوش مصنوعی، الگوریتمها و سیستمها و … با هدف تبدیل دادهها به ارزش واقعی تشکیل شده است. این حوزه در دنیا، به عنوان یکی از حوزههای پرطرفدار و آیندهدار برای متخصصان شناخته شده است. علم داده از تکنیکهایی مانند مدلهای آماری، یادگیری ماشین و هوش مصنوعی برای استخراج اطلاعات معنادار و پیش بینی الگوها و رفتارهای آینده استفاده میکند. اطلاعات استخراج شده از دادهها ممکن است در قالب پیشبینی، تصمیمگیری خودکار، مدلهای آموختهشده از دادهها یا هر نوع تجسمی از دادهها باشد که بینشهایی را ارائه میدهند.
به همین منظور، برگزاری سمینارهایی در حوزهی علم دادهها، به منظور همفکری در این زمینه امری ضروری و اجتناب ناپذیر است. در همین راستا، اولین و دومین دورهی سمینار تخصصی علم دادهها و کاربردهای آن توسط دانشگاه علامه طباطبایی و دانشگاه غیاث الدین جمشید کاشانی با همکاری انجمن آمار ایران در سالهای 1400 و 1402 برگزار گردید.
به منظور فراهم آوردن فرصت مناسب برای ارائه آخرین دستاوردهای علمی، بحث و تبادل نظر بین دانشگاهیان، پژوهشگران و کارشناسان حوزه آمار و علم داده و نیز ارتقای فرهنگ آماری در جامعه، سومین دورهی سمینار تخصصی علم دادهها و کاربردهای آن توسط گروه آمار دانشکده علوم ریاضی دانشگاه فردوسی مشهد در تاریخهای 21 و 22 آذر 1403 برگزار خواهد شد تا بخش کوچکی از این دریای بیکران علم را مورد نقد و بررسی قرار دهد. امید است که نتایج و یافتههای این سمینار بتواند در خدمت علم و فناوری نوین قرار گیرد.
از همه پژوهشگران، متخصصان و علاقهمندان به علم دادهها و همچنین موضوعهای مرتبط با آن دعوت میگردد با شرکت در سومین سمینار تخصصی علم دادهها و کاربردهای آن و ارائه آخرین دستاوردهای پژوهشی خود در زمینههای زیر بر غنای آن بیفزایند.
صمیمانه منتظر حضور گرم شما هستیم.
آخرین مهلت ارسال مقالات
1403/08/12تاریخ اعلام نتایج داوری
1403/08/15آخرین مهلت ثبت نام
1403/09/08 7 روز